Alimentatie & Digestie. Categoria carbohidrati: combinatia “amidonoase” & zahar?

Carbohidrati simpli (mono- si dizaharide; ex. zahar) si carbohidrati complecsi (ex. amidon)?

Zahar, miere de albine, dulceturi, siropuri (chiar si cele naturale…), bauturi racoritoare, etc., combinate cu paine, fainoase, sau la aceeasi masa cu cereale, cartofi, orez, sau cereale cu zahar?

La fel de bine poti trimite la plimbare iepurele cu broasca testoasa.  Iepurele (mono- si dizaharide), mic, nervos si rapid, ar vrea s-o ia inainte si sa ajunga urgent in intestin. Testoasa (amidon), mare si greoaie, nu-l lasa si il tine cu orele in stomac. Nu-i vorba, si iepurele pune piedica testoasei chiar la inceputul plimbarii, cand nici nu au parasit inca gura.

Ce se intampla? Zaharul mascheaza amidonul la nivelul gurii si pacaleste papilele gustative. Tot ce simte gura este dulcele. Ca raspuns, secretia de saliva este foarte abundenta si este saraca in ptialina. Daca nu intalneste ptialina, amidonul pierde o faza a digestiei, cea bucala. Mai departe, cand ajunge in stomac, amidonul sta degeaba (tot din lipsa de enzime).

Zaharul, actionand atat la nivelul gurii, cat si al intestinului, scade secretia de sucuri digestive bogate in enzime (saliva, suc gastric). In acest fel reuseste sa faca probleme in digestia amidonului si, la fel de important, in digestia proteinelor (daca sunt si ele prin zona).

Pe de alta parte, fiind molecule…simple, carbohidratii simpli nu au nevoie de prea mari transformari in timpul digestiei. Monozaharidele (glucoza, fructoza) nu sunt digerate deloc, se absorb in organism asa cum sunt. Dizaharidele, cum este zaharul, sunt rupte rapid in cele monozaharide componente. Reactia se face in intestinul subtire si este urmata de absorbtia rapida in sange.

Deci, zaharul are nevoie sa ajunga rapid in intestinul subtire. Dimpotriva, pentru a putea fi absorbit in intestin, amidonul este intai rupt in monozaharidele componente. Acest lucru cere timp. Amidonul are nevoie sa stationeze un timp in stomac si tine cu el si zaharul. Din pacate, mono- si dizaharidele fermenteaza mai repede decat carbohidratii complecsi.

Fermentatia este inevitabila daca zaharul este intarziat in stomac si este obligat sa astepte digestia amidonului (sau a proteinelor, daca este cazul). In final, ce rezulta din aceasta asociere? Zaharurile fermenteaza iar amidonul este digerat mai greu (sau incomplet). Depinde si de cantitatile inghitite.

O observatie practica. Multe dintre alimentele pe care le consumam au in compozitie toate cele 3 categorii mari: carbohidrati (inclusiv zaharuri), proteine, lipide. Importante sunt cantitatile si proportiile. Alimentele sunt impartite in categorii in functie de substantele care predomina.

 Si, in cele din urma, toate regulile pot fi reduse la una singura: simplitatea. Cu cat mesele tale sunt mai simple, cu atat te vei simti mai bine.

Dr. Tent