Arta combinatiilor alimentare. Combinatia Carbohidrati – Proteine?

Cartofi si carne? Orez si peste? Paste si carne? Paste si branza? Hamburger? Cheeseburger? Sandwich (oua si paine; sunca si paine; branza si paine)? Cereale cu lapte (si zahar, nu uitati zaharul)?

Aceste combinatii fac parte din viata noastra, din cultura noastra, din fiinta noastra. Traim inconjurati de  ele. Ne apar ca legi ale naturii. Suntem atat de obisnuiti cu ele, incat nici nu ne trece prin cap sa ne intrebam: stomacul nostru ce parere are? Tresalta de bucurie cand primeste un nou transport de proteine cu amidon si zahar? Sau tresalta de…altceva?

Sa analizam faptele. Sa urmarim parcursul celor 2 clase de alimente de-a lungul tubului digestiv. Povestea e complicata. Iata doar cateva intamplari din lumea fiziologiei digestiei.

Carbohidratii (amidon, zaharuri) au nevoie de pH slab acid/bazic pentru digestie. Descompunerea amidonului incepe in gura. Enzima: ptialina. pH ideal: slab acid (spre neutru, 6-7). Actiunea ptialinei continua si in stomac, atata timp cat aciditatea stomacului nu creste prea mult. Pe de alta parte, proteinele stimuleaza mult secretia de acid in stomac. Ele adora aciditatea, pH-ul 1,5-2,5 este paradisul lor. Rezultat: daca proteinele sunt prin zona, digestia amidonului in stomac este blocata rapid.

Daca sunt singure in stomac, alimentele bogate in amidon parasesc stomacul in 1-2 ore. Nu au motive sa stea, stomacul nu are enzime care sa le digere si lor chiar nu le place in stomac.  Dar, ce se intampla daca “amidonoasele” ajung in stomac insotite de proteine? Proteinele vegetale stau in stomac 2-3 ore, cele animale stau 3-4 ore. Proteinele vor avea tendinta sa tina “amidonoasele” prizoniere in stomac pana isi fac ele numarul. Ca sa nu se plictisesca, amidonul fermenteaza (aciditatea, bat-o vina!). Si, ca sa se razbune, amidonul absoarbe (fura) din pepsina, enzima de care au nevoie proteinele pentru digestia in stomac. Stomacul raspunde provocarii cu acid.

Cand in sfarsit ajung fractionat in intestinul subtire, fragmentele din proteine vor lupta sa creasca secretia sucurilor digestive din stomac (pepsina si acid). O fac pentru a-si ajuta tovarasii, proteinele care inca mai sunt acolo. Ca sa nu fie de acord, fragmentele de “amidonoase” vor lupta sa faca exact opusul. Cine castiga?

Opusele se atrag? Poate, dar fac ele casa buna impreuna? (In acest caz, digestie buna.) Mi se pare ca din momentul in care intra impreuna in tubul digestiv, carbohidratii si proteinele nu fac altceva decat sa se incoteasca si sa-si puna piedica. Fault la posesorul tubului digestiv.

Dr. Tent