Arta combinatiilor alimentare. Paste fara sos de rosii?

Alimentatia echilibrata si digestia eficienta reprezinta fundatia pe care este construita sanatatea. Durata de functionare (speram, impecabila) a masinariei corpului uman pe drumurile vietii depinde de calitatea carburantului si de conditiile de exploatare si de intretinere a masinii din dotare.

Manualul de utilizare a masinariei corpului are reguli destul de simple si, cred, destul de bine cunoscute. In ce masura regulile sunt si aplicate in practica, asta e alta poveste! Iata cateva reguli care apar la capitolul “Alimentatie pentru o functionare optima”:

  1. Alimentati-va intr-un mediu placut si relaxant.
  2. Pastrati un orar regulat al meselor. Corpul adora rutina (indiferent de tipul de personalitate al gazdei…).
  3. Mancati incet, mestecati mancarea ca lumea!
  4. Nu beti lichide in timpul mesei sau imediat dupa masa.
  5. Reduceti cat mai mult cantitatea de alimente procesate. Sunt doar fantomele alimentelor pe care le mimeaza. Alegeti alimente integrale, prelucrate cat mai putin.
  6. Mancati cat mai variat.
  7. Nu umpleti stomacul pana la refuz…
  8. Daca este posibil, renuntati la fumat…fumatul creste aciditatea in stomac.
  9. Nu uitati sa savurati fiecare moment si fiecare imbucatura!
  10. Si acum, o regula foarte putin aplicata si destul de putin cunoscuta:

Combinati Alimentele Corect.

Practic, aceasta regula spune ca mesele vor fi simple, compuse din alimente compatibile (care necesita timp si conditii similare pentru digestie). Pot fi consumate alimentele favorite din toate categoriile, dar nu la aceeasi masa. Tot ce avem de facut este sa nu intarziem si sa nu incurcam digestia.

 Regula numarul 1 a combinatiilor alimentare: nu combinati carbohidrati si alimente acide la aceeasi masa.

Adica: paine, paste, cartofi, orez, linte, fasole boabe, mazare uscata, nu se combina cu rosii, citrice (lamai, portocale etc) si alte fructe acide, otet.

De ce? Prelucrarea alimentelor bogate in amidon incepe in gura (faza cefalica a digestiei). Enzima din saliva, ptialina, descompune amidonul preparat in zaharuri mai simple (dextrine, maltoza). Ptialina lucreaza la pH-ul normal al salivei, care este 6-7 (spre neutru). Actiunea ptialinei continua si in stomac, pana cand acidul clorhidric de la acest nivel inactiveaza enzima.

Acizii adaugati unei mese cu amidon vor opri digestia amidonului in gura si in stomac, prin inactivarea ptialinei. Mai mult, acizii vor favoriza fermentarea amidonului in stomac. Ceea ce va rezulta – gaz in stomac – nu va procura cele mai minunate senzatii, nici nu va fi inceputul unei digestii eficiente a amidonului.

In cazul in care actiunea ptialinei este impiedicata prin acidifierea pH-ului in gura, digestia normala a amidonului va incepe abia in intestinul subtire. Tot amidonul va ajunge aici nepregatit, enzimele de la acest nivel (amilaza, dizahariaze) vor avea mai mult de luptat in incercarea de a produce digestia completa. Carbohidratii care scapa din intestinul subtire nedigerati, vor fi fermentati in intestinul gros sub actiunea bacteriilor aerobe. Ce rezulta? Toxine si gaze. Ce se intampla cu ele, unde ajung, pe unde ies?

Si atunci, paste fara sos de rosii?

Acizii prezenti in rosii (sunt multi – citric, malic, oxalic, glycolic, etc) inhiba ptialina. (Si sa nu uit, acizii devin si mai concentrati prin fierberea rosiilor in bulion si sosuri.) Rosiile se opun digestiei amidonului…Amidonul sta in stomac. Amidonul fermenteaza in stomac. Gaze…Digestie mai dificila, ineficienta.

Dr. Tent