Cosmeticele ajută…cât pot ele ajuta…Alta este întrebarea de bază.

Există sănătate (a pielii & întregului corp) fără o alimentație inteligentă?

Există?

Nu contează doar ce mâncăm. Contează ce asimilăm în urma digestiei. Contează ce deșeuri generăm în tubul digestiv în timpul digestiei.  Contează felul în care ajutăm tubul digestiv să scape eficient și rapid de deșeuri.

O digestie eficientă începe – nu, nu în gură – ci în creier. Creierul este șeful, nu papilele gustative. Creierul, prin capacitatea lui de a gândi în mod logic și de a judeca rațional, este singurul care poate lua decizia să nu combine în stomac categorii de alimente care sunt inamici în timpul digestiei.

Procesul digestiei este proiectat să se armonizeze cu tipul alimentului asupra căruia se acționează.  Funcțiile specifice ale enzimelor digestive, coordonarea fină a secreției lor, adaptarea cantității și tipului secrețiilor digestive, toate sunt activități care depind de caracteristicile fizico-chimice ale alimentelor care intră în gura & stomac & intestine. Dar, dacă în gură intră o adunătură informă, un amalgam de substanțe de toate felurile, ce se întâmplă?…

Obiceiurile noastre alimentare s-au complicat, stomacul nostru a rămas mai simplu. Se pare că tubul digestiv este incapabil să se descurce eficient cu conglomeratele de substanțe care sunt de fapt mesele noastre de toate zilele. Unele categorii de substanțe ar trece mai rapid prin stomac, dar sunt întârziate de cele care au nevoie de timp mai mult. Substanțele întârziate vor fermenta în stomac… Unele categorii au nevoie de mediu mai puțin acid, altele au nevoie de aciditate serioasă. Pe cine să favorizeze bietul stomac, cine are prioritate? Oricum ar face, nu poate digera temeinic tot ce primește. Și digestia incompletă și ineficientă continuă pe tot parcursul tubului digestiv, până la final…

Rezultatul? Un stomac și niște intestine care “fumegă”, împuțite în urma fermentației și a putrefacției, nu au cum să asigure corpului “caloriile”, “nutrienții” si “vitaminele” conținute în fiecare categorie de alimente. E de mirare că organismul se intoxică apoi cu deșeurile pe care nu reușește să le elimine? Nu, altceva este de mirare. După ce ne distrugem sănătatea (fiind toată viața sclavii papilelor gustative și a industriei chimice – alimentare) dăm vina pe “gene” și pe “glande”…

Omul este singurul animal de pe această planetă care a atins un asemenea hal de “sofisticare” încât, în numele papilelor gustative, înghesuie în stomac, la o singură masă, un întreg bazar. O singură masă adună împreună proteine animale & vegetale, carbohidrați cu dimensiuni și origini diverse (uneori procesate într-un asemenea grad, încât mai au putere să aducă doar amidon și zaharuri golite de valoare nutritivă), grăsimi de tot felul… Și, să nu uit: totul asezonat cu substanțe luate direct din cuvele & retortele & eprubetele chimiei alimentare: conservanți, arome, coloranți, amelioratori, etc, etc…

Cam tot ce oferă regnurile vegetal și animal își dă întâlnire pe farfuria noastră la o singură masă. Celelalte animale au rămas într-un stadiu mai “primitiv”. Alimentația lor este simplă. Cu atât mai bine pentru animale… Ele nu au reușit să-și dezvolte o industrie farmaceutică profitabilă, care să le furnizeze pastile pentru digestie.

Dar, în sfârșit, ce este alimentația inteligentă? Raspunsul e ușor și ne trimite înapoi la natură și la simplitate. Pune logica în alimentație. Regulile sunt simple. Și, culmea, nu neglijează nici papilele gustative.

Dr. Tent