Terapia care ajută pielea să se repare singură: SkinNeedling (terapia de inducție a colagenului)

Metoda: ace foarte fine perforează uniform suprafața pielii și crează micro-canale în epiderm și în dermul papilar/reticular mediu. Lezarea minimă și controlată a pielii are 2 efecte imediate:

  1. declanșarea și intensificarea proceselor de reparare/regenerare prezente natural în pielea sănătoasă (tânără);
  2. facilitarea absorbției în epiderm și în derm a substanțelor active aplicate țintit pentru repararea defectelor structurale diagnosticate.

Avantajul major: fiind o metodă minim invazivă, repararea defectelor structurale se face prin intervenție minimă, cu riscuri minime (imediate/pe termen lung).

Indicații: corectarea defectelor structurale și funcționale caracteristice crono- si foto-îmbătrânirii pielii (ex. riduri, pierderea elasticității/fermității, pori dilatați, atrofia epidermului/dermului, vascularizație săracă, tulburari de pigmentare); cicatrici atrofice (ex. post-acneice).

Mod de acțiune și efecte: efectul general este de regenerare structurală și funcțională în 3 compartimente ale pielii: epiderm, joncțiune dermo-epidermică, derm. Modul de acțiune apare mai complex decât un simplu mecanism de vindecare a rănilor.

Terapia tinde să restabilească echilibrul dintre procesele de sinteză/depunere și cele de degradare a diverselor componente structurale din piele. 1) Stimulează expresia genelor implicate în sinteza unor componente ale matricei extracelulare a dermului – ECM (integrine, laminină) și a unor tipuri de colagen. 2) Inhibă funcționarea unor gene responsabile de sinteza crescută a matrix metaloproteinazelor (MMP) și degradarea accelerată a diverselor proteine din derm (gene exagerat de active în pielea bătrână și în pielea expusă la ultraviolete).

Membranele celulelor situate la distanță de 1-2 mm în jurul canalelor de perforație își pierd temporar polaritatea electrică (normal aprox. – 70 mV), potențialul transmembranar devenind brusc zero. Rezultate imediate:  1) declanșarea diviziunii și multiplicării celulelor situate în jurul canalelor de perforație și 2) atragerea și migrarea fibroblaștilor prin electrotaxis. De importanță practică este amănuntul că fibroblaștii sunt situați superficial în derm (în dermul papilar). Stimularea fibroblaștilor nu necesită adâncime mare de lucru în piele.

Epiderm: impulsionarea diviziunii keratinocitelor ameliorează mult structura și funcționarea epidermului (crește grosimea epidermului, elasticitatea, capacitatea de a reține hidratarea, netezimea). În plus, crește producția și eliberarea unor molecule-semnal cu efecte locale în epiderm  și cu „efecte domino” de regenerare la distanță (în derm): EGF (factori de creștere a epidermului), interleukine, alți factori de creștere (ex. factori de creștere a epiteliului vascular – VEGF)

Joncțiunea dermo-epidermică: stimularea fibroblaștilor se traduce prin impulsionarea sintezei și depunerii de colagen. Sinteza crescută de colagen tip 4 întărește rețeaua structurală din joncțiune și crește rezistența zonei de ancorare a epidermului la derm. Efectul este esențial în cazul pielii îmbătrânite, care prezintă fragilitate în această zonă și este incapabilă să țină epidermul și dermul strâns unite.

Papilele dermice, bogate și conturate adânc în copilărie și tinerețe, asigură nutriția epidermului. În pielea îmbătrânită, aplatizarea și sărăcirea papilelor dermice, ca și scăderea suprafeței  și a funcționalității joncțiunii dermo-epidermice, lasă epidermul fără suport metabolic și structural.

Derm: stimularea sintezei și depunerii fibrelor de colagen tip 1 și 3 îmbunătățește structura dermului, crește grosimea, rezistența și fermitatea rețelei de colagen din derm. Circulația sangvină sărăcită din dermul îmbătrânit are și ea mult de câștigat prin microneedling. Stimularea celulelor endoteliale promovează formarea de noi vase de sânge și ameliorează circulația. Optimizarea oxigenării și a nutriției dermului papilar și, implicit, a epidermului, înseamnă o infuzie de sănătate pentru pielea îmbătrânită și obosită. Sănătatea se vede, se traduce prin aspect radios si proaspat.

Dr. Tent

Leave a Reply