Ten pătat (melasma)? Se rezolvă prin curățenia de toamnă.

Melasma? Pete hiperpigmentare? De ce apar? Cum sa scap de ele?

Ca să scapi de ele, e nevoie să știi ce se întâmplă și unde sunt pârghiile pe care le poti manevra. Corpul unui om este, într-un fel, ca o casă. Pereții sunt vii. Ne place să-i numim “piele” și am vrea să-i păstrăm curați, netezi, frumos colorați, strălucitori și luminoși până la adânci bătrâneți. Ani și ani sunt expusi intemperiilor, așa că, mai devreme sau mai târziu, ei cedează. Ca acum când, după ani de bronzare, pielea nu mai știe să se bronzeze uniform. Se acoperă cu pete maronii. De ce face asta?!

Lanțul slăbiciunilor explicat pe scurt: cauze, mecanisme, etape, efecte…  

1. Ultravioletele exercită presiuni repetate asupra pereților casei și amenință cu intrarea ilegală și vandalizarea structurilor. Care structuri? ADN-ul celulelor, fibre de colagen, elastină, componentele matricei extracelulare din derm, etc, etc…Drept răspuns, pielea decide ridicarea scuturilor de apărare. Scuturile cele mai bune sunt, desigur, cele fabricate din pigmenți (melanină).

2. Melanocitele (făbricuțele de melanină din stratul bazal al epidermului) primesc comandă să crească producția de pigmenți. Melanocitele se conformează și fabrică mult pigment, pe care îl împachetează frumos în cutii (melanozomi).

3. Melanozomii cu pigmenți sunt apoi transportați și distribuiți spre straturile superficiale de celule ale epidermului, unde stocurile sunt adunate cu lăcomie. Straturile superficiale ale pielii funcționează, într-un fel, ca tencuiala casei. Unul dintre roluri este acela de apărare împotriva soarelui (și a altora…). Primind pigmenți proaspeți, tencuiala capătă o frumoasă culoare maronie și devine “bronzată”. Depozitele de pigmenți sunt, așadar, scuturi de protecție. Foarte satisfăcător, frumos și sănătos!

Problema apare atunci când producția de pigmenți o ia razna si devine excedentară sau neuniformă. Stocurile de pigmenți din tencuială se tot adună (uneori în depozite inegale). Trecătorul vede din stradă o casă cu tencuiala îngroșată și acoperită de pete.

Tratament și curățenie.

E nevoie de măsuri energice de renovare.  Pasul 1 este, desigur, tăierea răului la sursă: ultravioletele sunt ținute la distanță de pereții casei (cât se poate). Fotoprotecția! Altfel, orice tratament seamănă cu galeata spartă. Pui apă în ea și te miri că nu ai apă.

În rest, se lucrează simultan pentru a face ordine în toate secțiile: producție de pigmenți, distribuție, stocuri. Un singur ingredient – lucrător poate face totul? Sau, un singur produs cosmetic poate avea formula atât de complexă încât să acopere toate departamentele? Nu. Mai degrabă angajăm o echipă. Adica un sistem inteligent de tratament.

Echipa de intervenție și sarcinile de serviciu:

Obiectivul 1: calmarea producției de pigmenți

Pentru a crește eficienta, lucrătorii folosesc mai multe strategii:

Hexylrezorcinol blochează tirozinaza, enzima care transformă aminoacidul tirozină în pigmentul melanină. Are și efect antioxidant, prin activarea mecanismelor de protecție ale celulelor. Protejează ADN-ul celular împotriva agresiunii UV și neutralizează radicalii liberi.

Extractul neuroactiv din Pancratium maritimum inhiba sinteza substantei P (un neuropeptid) la suprafata dendritelor melanocitare. Se blocheaza astfel activarea moleculelor celulare de stress (POMC= Pro-opiomelanocortin) Blochează sinteza melaninei (provocată de “stressul” reprezentat de ultraviolete). ADN-ul celular este protejat de distrugerile pentru care ultravioletele sunt responsabile.

Vitamina C inhibă suplimentar tirozinaza și neutralizează radicalii liberi.

Obiectivul 2: scăderea distribuției pigmenților

Lucrător: extractul din semintele arborelui  Nangka, care inhibă transferul melaninei de la melanocitele producătoare la keratinocitele învecinate.

Obiectivul 3: îndepărtarea stocurilor de pigmenți

Remediul este simplu de enunțat: se scapă de stocurile déjà existente prin simpla îndepărtare a tencuielii care le găzduiește.  Nu se face brutal. Cere timp și finețe.

Metode și substanțe:

PEELING ENZIMATIC: descojire și exfoliere blândă, folosind enzime (amilaze și proteaze). Enzimele dizolvă mortarul dintre celulele moarte de la exteriorul pielii (pline cu pigmenți de melanină). Celulele moarte (împreuna cu pigmenții) sunt îndepărtate treptat. Să nu uităm că tencuiala despre care vorbim este biologică, deci trăiește. Dacă dai jos un strat, ea se reînnoiește. Mai frumoasă, mai sănătoasă.

Metoda este aplicată de profesioniști în tratamente profesionale. Din fericire, se poate continua tratamentul și acasa, pentru a grăbi curățarea pielii.

PEELING CHIMIC SUPERFICIAL. Exfoliere mai energica cu substanțe acide (acizi din fructe, nu uitați acidul kojic). Exemplu: PCA Peel 28% (acid lactic, citric, glicolic, salicilic și koijic). Metoda este unealta profesioniștilor.

MICRODERMABRAZIUNE CU CRISTALE DE CORINDON. Se face în cabinete. Este exfoliere mecanică prin “sablare”. Se descojeste cu mare finețe pielea. Pigmenții sunt trimiși la plimbare împreună cu celulele moarte care îi depozitează. (Atenție, rașchetarea este total contraindicată în tratamentul petelor).

Indiferent de metodele și substanțele aplicate, condiția esențială este ca ele să nu irite/inflameze pielea. Pielea cu tendință la hiperpigmentare doar atât așteaptă: să fie provocată…. Inflamația pune paie pe foc. Pielea răspunde producând și mai mult pigment.

În loc de concluzie, iată și rețeta specialistului:

Rp/

Lichid pentru peeling enzimatic (o aplicare la 2-3 zile, pe toată fața)

Pasta pentru peeling enzimatic (o aplicare la 2-3 zile, pe toată fața)

Decolorant pentru pete – concentrat (dimineața și seara, pe fiecare pată)

Decolorant pentru pete – fluid de zi (dimineața, după 1 minut de la aplicarea concentratului, pe toată fața)

Decolorant pentru pete – fluid de noapte (seara, după 1 minut de la aplicarea concentratului, pe toată fața)

Crema antioxidantă cu Pycnogenol (dimineața, după ce decolorantele au fost absorbite de piele).

Dr. Tent

Leave a Reply