Acneea și curățenia de toamnă

Toamna se numără bobocii, se adună roadele, se face curățenie în grădină, în casă, în viață, în interiorul și în exteriorul corpului. Sunt pregatiri pentru sezonul de iarnă, când totul intră în repaus și natura încheie un ciclu. Peste vară s-au întâmplat multe. Am chemat exuberanța soarelui să ne intre în suflet și în corp. Poate uneori am exagerat și am uitat că soarele dă viață, dar și arde.

Consecințele imediate și pe termen lung ale expunerii pielii la ultraviolete sunt studiate tot mai mult. Observația și bunul simț ne sugerează că trebuie să găsim punctul de echilibru. Peste o anumită “doză de soare”, efectele sunt distrugătoare. O observație din practica dermatologică: toamna, multe cazuri de acnee se agravează. Întrebarea este: de ce?

Ultravioletele declanșează niște întâmplări în epiderm care curg unele din altele, se provoacă, se încurajează și se întrețin. Pot ajunge să funcționeze ca niște adevarate cercuri vicioase…La pornire, sunt mecanisme de apărare și de adaptare. În execuție, ele scapă de sub control și sfârșesc prin a produce pagube acolo unde ar trebui să protejeze. Să ne îndreptăm atenția spre o trinitate care pare să conducă jocurile de exacerbare a acneei.

1. Exfolierea normală a straturilor de celule moarte de la suprafața pielii este împiedicată. Ultravioletele inhibă enzimele responsabile cu descuamarea straturilor de celule moarte de la suprafața pielii. Mecanismul este conceput ca mijloc de apărare a pielii. Celulele moarte rămân lipite la suprafața pielii, straturile de celule moarte se acumulează și zona se îngroașă. După câteva săptămâni de colectare a depozitelor de celule moarte, porii prin care ar trebui să curgă sebumul spre suprafața pielii se cam blochează. În pielea acneică ei au deja tendința să se blocheze. Sebumul se adună în foliculul firului de păr, apar puncte albe. Urmează inflamația…și acneea o ia de la capăt cu vigoare sporită.

2. Uscarea pielii (deshidratarea) este, pe de o parte, consecința încetinirii descuamării. Pe de alta parte, intensifică acest efect de încetinire a descuamării. Enzimele responsabile cu descuamarea nu pot lucra dacă nu au apă suficientă. Există studii care confirmă faptul că deshidratarea pielii este un factor important care poate exacerba acneea. Poate conduce la eșecul diverselor tratamente care usucă și/sau irită pielea. În cazul produselor și procedurilor care irită pielea, se adaugă la deshidratare și afectarea barierei de protecție a pielii. Când bariera este afectată, pielea este foarte vulnerabilă. Inflamația este printre consecințe…

3. pH-ul pielii va fi afectat în condițiile în care epidermul nu mai funcționează normal. Compoziția chimică a filmului hidro-lipidic de pe suprafața pielii (mantaua acidă), care asigură un pH acid, depinde și de buna funcționare a epidermului. La rândul său, filmul hidro-lipidic contribuie la hidratarea, suplețea si descuamarea normală a epidermului. Mai are și alte roluri: apărare de atacuri chimice și biologice (bacterii, virusuri, ciuperci), funcționare normală a enzimelor epidermului, întreținerea populației normale de bacterii de pe piele (efect prebiotic). Ultimele descoperiri arată că pH-ul pielii sănătoase este mai acid decât se credea, sub 5 (aprox. 4,7). pH-ului pielii la care acneea se simte perfect și prosperă este mult mai alcalin, 6-6,5. Departe de ceea ce ar trebui să fie…

Implicații practice în campania de curățenie: cunoscând lanțul de întâmplări, vedem și drumul de urmat pentru corectarea situației. Etape și obiective:

1. Exfoliere.

2. Hidratare & repararea barierei de protecție a pielii.

3. Corectarea pH-ului și împingerea lui spre valori acide.

Dr. Tent

Leave a Reply