Antioxidanții: OPC pycnogenol

Dezvoltarea accelerată a cosmetologiei din ultimii ani se traduce prin formularea unor cosmetice care se apropie tot mai mult de tărâmul topicelor farmaceutice. Pentru a fi diferențiate de cosmeticele obișnuite, sunt prezentate sub diverse denumiri: cosmeceutice, dermato-cosmetice, cosmetice active. Substanțele active dezvoltă efecte asupra structurii și funcției pielii și concentrația lor în formulă este mare. Protecția, regenerarea și repararea, calmarea pielii sunt câteva dintre efectele cosmeceuticelor.

Antioxidanții sunt substanțe active foarte des incluse în formulele cosmeceuticelor. Antioxidanții sunt substanțele naturale prin care organismul neutralizează radicalii liberi și limitează distrugerile provocate prin oxidare în țesuturi. Iată scenariul îmbătrânirii pielii în care radicalii liberi sunt actori principali: 1. radicalii liberi (generați în piele prin mecanisme interne și externe) oxidează lipidele din celulele pielii; 2. apare inflamația, care devine cronică și distruge pe tăcute pielea. În acest scenariu, antioxidanții (aplicați local) sunt distribuiți în rolul eroului și acționează prin limitarea inflamației.

În clanul antioxidanților figurează o lista întreagă de molecule, de la vitamine, enzime, compuși sintetici, până la minerale (ex. vitamine  A, C și E, beta caroten, bioflavonoizi, seleniu, zinc, proanthocyanidine). Funcția lor este să prevină și/sau să repare distrugerile provocate de radicalii liberi.

Proprietățile cosmetice ale OPC Pycnogenol

Extractul din sâmburii de struguri (Vitis vinifera) este un paradis al antioxidanților (polifenoli – flavonoizi, tanin, resveratrol). 65% dintre polifenolii strugurilor sunt oligomeri de proanthocyanidin (OPC), o parte a oligomerilor fiind cei ai pycnogenolului.

Câteva studii indică faptul că OPC pycnogenol manifestă câteva proprietăți foarte importante din punct de vedere dermatologic/cosmetic.

Proprietăți antioxidante

OPC pycnogenol este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură. Este de 18-20 de ori mai puternic decât Vitamina C și de 40-50 de ori mai puternic decât Vitamina E. Mai mult, protejează cele 2 vitamine în piele. Neutralizează radicalii liberi, inhibă enzimele care degradează colagenul și elastina, astfel întârzie procesele de îmbătrânire a pielii. Îmbunătățește și protejează legăturile naturale dintre fibrele de colagen.

Protejând fibrele de colagen și elastina împotriva atacurilor radicalilor liberi, întârzie degradarea structurii pielii în procesul îmbătrânirii și întârzie apariția ridurilor (efect antirid).

Proprietăți anti-inflamatorii, anti-iritante, anti-alergice

Se explică prin scăderea eliberării moleculelor proinflamatorii (histamina, leukotriene, enzime proteolitice). Prin inhibarea formării de histamina, OPC pycnogenol calmează reacțiile alergice (ex. mușcături de insectă). OPC pycnogenol protejează pielea de distrugerile provocate de radiațiile ultraviolete.

Crește rezistența pereților vaselor de sânge din piele.

Asigură stabilizarea vaselor mici de sânge și reduce roșeața pielii, fiind un ingredient ideal pentru pielea cu probleme vasculare (cuperoză/rozacee). Prin proprietățile antiinflamatorii, cele de fortifiere a capilarelor și de fluidizare a circulației sangvine, OPC pycnogenol combate edemul din zona ochilor (cearcănele).

Dr. Tent

 

 

Leave a Reply