De la cosmetica la dermato-cosmetica

Azi, cosmetica nu se mai mulţumeşte să fie doar…cosmetică – acel substantiv feminin din DEX ce semnifică  “arta de a îngriji în mod igienic tenul”. Azi cosmetica tratează, previne, intervine, modifică, regenerează, stimulează, menţine, activează, protejează, fortifică, reechilibrează…A devenit dermato-cosmetică, o ştiinţă ce poate mult mai mult decât să “îngrijească igienic”.

Pielea este doar o componentă a unui sistem complicat, care este întreaga noastră ființă (fizică, mentală, spirituală). Logic, este important să menținem sistemul în stare de armonie, pentru a asigura buna funcționare a tuturor componentelor. Felul în care alegem să ne trăim viața (complicat subiect!), se reflectă în toate componentele sistemului. Se reflectă (și) asupra corpului, deci și asupra pielii. Pe de altă parte, putem acționa (într-o oarecare măsură) țintit asupra unui component al sistemului, dacă dezechilibrele se manifestă predominant local și dacă avem la dispoziție metode eficiente. Este ceea ce face dermatologia și dermato-cosmetica în cazul pielii – prin tratamentele locale.

Ca în medicină, nu este suficient să tratăm simptomele (riduri, uscăciune, pete, aspect pământiu, iritații, vase dilatate, eruptii acneice, pierderea elasticităţii, etc.), trebuie să atacăm cauzele şi mecanismele provocatoare de ravagii. Acțiunea de corectare se poate face prin intervenție directă la nivelul pielii. Mijloace: preparate topice cu absorbție locală bună. Preparatele ideale infiltrează în piele o echipă de substanțe active. Lucrul în echipă va asigura intervenția simultană asupra tuturor căilor cunoscute prin care se produc modificările, distrugerile și dezechilibrele din piele. Cauzele fiind multiple, li se opun substanţe active multiple. O cremă, un program de tratament, necesită un complex de substanţe, care acoperă fiecare cauză, fiecare mecanism implicat. Formula anti-glicare AGF se bate cu glicarea, anti-oxidanţii luptă cu radicalii liberi, peptidele transmit semnale de regenerare, factorii foto-protectori ţin departe ultravioletele. Lista e mai lungă…

Şi dacă se atacă toate cauzele, de ce nu s-ar considera simultan toate dimensiunile? Obţinând efecte intensive şi simultane în toate cele trei dimensiuni ale pielii accesibile cosmeticii (strat cornos, restul epidermului şi derm), se intervine cu succes în a patra dimensiune. A patra dimensiune este timpul! A menţine cât mai mult timp în normalitate structura şi funcţiile pielii, înseamnă a încetini puţin curgerea timpului. Totul este să ştim cum să combinăm mijloacele care există.

Tot ca în medicină, nu există boală, există bolnavi. Fiecare ten are nevoi speciale, la care se răspunde specific. Întâi măsori, apoi croieşti haina pe măsura clientului. De ce nu ar fi la fel în cosmetică? Chiar aşa şi este. Întâi se face analiza pielii, apoi…fiecare cu crema lui.

Leave a Reply