Pledoarie pentru sanatate si frumusete

Pledoarie pentru sanatate si frumusete

“Când ți-au rămas numai doi bănuți pe lume, cumpără o bucată de pâine cu unul și o floare cu celălalt.” (Proverb chinezesc)

În 1941, înconjurate de ororile războiului, femeile din Anglia citeau în paginile unei faimoase reviste de stil: “Acum, mai mult ca oricând, frumusețea este datoria voastră!”. Atitudinea unor nebuni inconștienți? Atitudinea unor învingători? Ideea din spatele îndemnului era că frumusețea susține și fortifică moralul. Dă semnal că situația este sub control.

Spre deosebire de englezi, este posibil să manifestăm (cultural) altă reacție în fața adversității. “Țara arde și baba se piaptănă”, avem noi tendința să punem la punct preocupările “superficiale și neserioase” atunci când situația este atât de “serioasă”. Și totuși…Dacă te gândești mai bine, țara nu are absolut nimic de câștigat dacă “baba” umblă nepieptănată…Și apoi, pe cine ajută “baba” dacă umblă îmbrăcată în zdrențe gri, cu fața pământie și ochi triști-încercănați?

În fond, este frumusețea doar un amănunt oarecare în viața unui om? O frivolitate, de care ne putem foarte bine lipsi? Este, poate, o nevoie mai profundă a sufletului, amănuntul care dă armonie și culoare unei vieți? Să fie oare chiar diferența dintre “a trăi” și “a supraviețui”?

Un lucru e sigur. Dacă e doar o frivolitate, a preocupat cu siguranță disproporționat omenirea de-a lungul veacurilor. În antichitate, pentru Aristotel frumusețea era “o carte de vizită mai eficace decât orice scrisoare de recomandare”. Frumusețea este “promisiunea fericirii” pentru Stendhal și “umbra lui Dumnezeu în univers”  pentru Gabriela Mistral. Chiar Goethe (de altfel, un poet cu preocupări foarte “serioase”) recunoaște că “frumusețea este oriunde un oaspete binevenit”.

John M. Coetzee arunca mingea pe terenul femeilor: “Frumusețea unei femei nu-i aparține doar ei. Este o parte din zestrea cu care vine pe lume. Ea are datoria să o împărtășească”. Katherine Anne Porter susține chiar că ”adevăratul păcat împotriva vieții este să neglijezi și să distrugi frumusețea, chiar și frumusețea personală – chiar mai mult, frumusețea personală, pentru că aceasta a fost încredințată grijii noastre și suntem responsabili pentru bunăstarea ei.”.

Da, frumusețea “e un dar fragil” (Ovidiu) și se cere îngrijită. Poate că Laurence J. Peter era serios când glumea: “Întotdeauna să-ți amintești că adevarata frumusețe vine din interior – din interiorul borcanelor, cutiilor, flacoanelor și al tuburilor”.

Frumusețea merge mână în mână cu sănătatea. O piele sănătoasă este frumoasă. Pentru a îngriji sănătatea pielii avem la dispoziție multe soluții…

Leave a Reply