Botanica & Dermato-cosmetica vs. Cuperoza

Rozaceea (cuperoza) este o dermatoza faciala inflamatorie cronica. Se manifesta prin eritem (roseata) tranzitoriu/periodic sau permanent/localizat. In plus, apar pe fata vase capilare dilatate (izolate sau confluente), staza venoasa si edem local (via musculatura faciala inactiva), hipereactivitate si atrofie cutanata, pielea devenind intoleranta la stimulii externi. Se adauga manifestarile subiective, senzatie de caldura, tensiune si disconfort, zonele afectate reactionand printr-o sensibilitate excesiva.

De la simplele modificari constitutionale – vase sangvine dilatate + flux sangvin insuficient (telangiectazii – faza neinflamatorie), intr-un crescendo al inflamatiei si edemului, se intra in patologie – modificari vasculare si modificari ale tesutului conjunctiv adiacent (rozaceea inflamatorie).  Evolutia unui caz poate fi progresiva, mai ales daca diagnosticul este intarziat si factorii agravanti nu sunt evitati la timp. In acest context, pot fi descrise 4 stadii ale cuperozei (sau subtipuri). In stadiul “preliminar” (diateza cuperozica), apare periodic roseata faciala tranzitorie care, cu timpul, tinde sa se permanentizeze. Sunt prezente telangiectaziile (vase sangvine dilatate). Stadiul 1 aduce eritem persistent si telangiectazii. In stadiul 2 se adauga papule, pustule si edem, iar in stadiul 3 se progreseaza spre hiperplazie a tesutului conjunctiv si hiperplazie a glandelor sebacee. Ca o incoronare a evolutiei, in acest stadiu poate aparea rinofima.

In practica se constata ca modificarile de stabilitate ale vaselor de sange sunt dependente, printre altele, si de tipul de piele. Pielea grasa, seboreica, avand pH-ul afectat si susceptibilitate crescuta la infectii, prezinta un flux sangvin crescut. Pielea sebostatica (uscata), cu strat cornos disfunctional si un continut de sebum scazut, ofera o protectie inadecvata vaselor de sange superficiale, care vor reactiona exagerat la impulsuri superficiale. Pielea imbatranita, pe langa protectie redusa a vaselor sangvine (datorita atrofiei stratului cornos), manifesta degenerare a peretilor vasculari, cu scaderea elasticitatii. Numarul capilarelor este scazut.

Cauzele si mecanismele implicate in rozacee sunt inca insuficient descifrate. Totusi, se acumuleaza tot mai multe informatii. Se impune mentionarea unei predispozitii genetice. In pielea afectata, moleculele-semnal ale sistemului imunitar sunt disfunctionale, nivelul peptidelor antimicrobiene (cathelicidin) este crescut, glutathion S-transferaza este modificata ereditar. Anumite microorganisme sunt banuite de complicitate. Demodex stimuleaza cu siguranta sistemul imun, raspunsul fiind inflamatie locala. Speciile Reactive de Oxigen (ROS), care apar la nivelul pielii, provoaca reactii distructive, consecinta fiind pierderea de tesut conjunctiv, degenerare si alterare structurala a matricei extracelulare. Inflamatia cronica a pielii atrage dupa sine stimularea mesagerilor pro-inflamatori, ceea ce amplifica inflamatia.

Factorii de crestere a endoteliului vascular (Vascular endothelial growth factor, VEGF) sunt tot mai mult studiati in legatura cu rozaceea. VEGF stimuleaza angiogeneza (formarea de vase sangvine noi) si creste permeabilitatea vasculara. Efectele sunt fiziologice in procesele reparatorii din timpul vindecarii ranilor. Aceste mecanisme se manifesta insa in mod patologic in pielea pacientilor cu rozacee. Construirea de noi vase de sange sub influenta VEGF scapa de sub control. Apare in piele un numar exagerat de vase de sange, in detrimentul matricei extracelulare din derm.

De asemenea, raspunsul vascular este exagerat. Se presupune ca vasodilatatia (permanenta sau flushing – in bufeuri) este mediata atat umoral cat si neural. Pe langa prostaglandina, alti neurotransmitatori implicati in raspunsul vascular sunt histamina, serotonina, substanta P.

Imagine1

Descifrarea acestor mecanisme moleculare atrage o consecinta practica. Pasul urmator este contracararea acestor mecanisme si modificari prin interventia terapeutica. Scena crimei vasculare este pielea. Actiunea de corectare se va face prin interventie directa la nivelul pielii. Mijloace: preparate topice cu absorbtie locala buna. Preparatele ideale infiltreaza in piele o echipa de substante active. Lucrul in echipa va asigura interventia simultana asupra tuturor cailor cunoscute prin care se produc modificarile si distrugerile din piele.

Anti-angiogeneza este un deziderat care rezulta direct din constatarea ca in pielea afectata de rozacee scapa de sub control productia VEGF. Tratamentul neurovascular  se va adresa problemelor neurovasculare, prin “calmarea” terminatiilor nervoase care stimuleaza excesiv vasele sangvine si alte componente ale pielii. Anti-oxidantele si anti-inflamatoarele limiteaza distrugerile locale si blocheaza cercul vicios al inflamatiei. Natura ofera toate aceste remedii, este necesar doar sa fie studiate, extrase din plante, purificate si incorporate in preparate topice atent echilibrate.

Anti-angiogeneza

Mijloc propus: amestec complex de polifenoli (tanin condensat, nicotiflorin, s.a). In pielea afectata de rozacee, scaparea de sub control a productiei de VEGF face ca vasele de sange sa fie mai active (hiperactivitate vasculara) si celulele endoteliale ale vaselor de sange sa fie stimulate. Aici intervine complexul de polifenoli, efectele polifenolilor fiind, insa, mult mai complexe. Reduc angiogeneza, hipersensibilitatea, inflamatia, eritemul, edemul.

Complexul de polifenoli limiteaza productia factorului de crestere a vaselor de sange (VEGF). In  consecinta, formarea de noi vase sangvine este tinuta sub control. Reduce permeabilitatea vasculara si scade fluxul de sange prin vase. Calmeaza inflamatia prin limitarea unor mediatori ai inflamatiei. Moduleaza peptidul atimicrobian cathelicidin (care este pro-inflamator) , influenteaza alti mesageri pro-inflamatori. Prin limitarea peptidelor specifice active imunologic, toleranta pielii este imbunatatita.

 Abordarea neuro-cosmetică (componenta neurovasculara)

Pielea este un organ senzorial (N.I.C.E., reţea Neuro-Imuno-Cutaneo-Endocrină). Pielea şi creierul sunt embriologic şi „nostalgic“ fraţi. Pielea & starea de bine sunt conectate printr-o reţea de nervi, celule imune şi mesageri hormonali. Există în piele numeroase zone specializate de expunere senzorială (adună informatii tactile, de durere, temperatură, prurit). Transmiterea către creier se face printr-o reţea de fibre nervoase, iar mesagerii/purtătorii de informaţie sunt neurotransmiţătorii.

Indigo-ul sălbatic (Tephrosia purpurea) influentează sistemul nervos (comunicarea piele – creier). Este cunoscut din traditia ayurvedica pentru eficacitatea împotriva pruritului. Prin continutul mare de oligozaharide ca ciceritol şi stachyose, extractul stimulează formarea de  ß-endorfină în celulele epidermale. Stimulează starea de bine… Optimizează cooperarea dintre piele şi creier, funcţionând ca o „frână impotriva stress-ului“.

Peptidele neurocosmetice (tetrapeptide-15) blocheaza receptorii terminatiilor nervoase libere din piele si scad eliberarea neuro-mediatorilor. Calmeaza terminatiile nervoase din piele imitand efectul opiaceelor naturale. Se reduce semnificativ hipersensibilitatea pielii la factorii stimulatori din mediul extern. Toleranta pielii la stimulii externi creste.

Anti-oxidante & anti-inflamatoare

Pycnogenol OPC este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este de 18-20 de ori mai puternic decat Vitamina C si de 40-50 de ori mai puternic decat Vitamina E. Neutralizeaza radicalii liberi. Protejand pielea impotriva atacurilor radicalilor liberi, intarzie degradarea structurii pielii in procesul imbatranirii. Imbunatateste si protejeaza legaturile naturale dintre fibrele de colagen, conserva fibrele de elastina si matricea extracelulara . Protejeaza peretii vaselor de sange din piele si asigura stabilizarea vaselor mici. Are efect antiinflamator si antihistaminic.

Acidul glycyrrhetinic (extras din lemn-dulce, Glycyrrhiza glabra) are structura similara cu a cortizonului, exercitand efect anti-inflamator.

Cafeina & niacinamida asigura un efect de drenare blanda a vaselor de sange. Stimularea microcirculatiei, impreuna cu efectul antiinflamator puternic, asigura ameliorarea manifestarilor rozaceei in faza inflamatorie.

Dr. Tent