Bronzarea sub lupa rațiunii

Dacă pielea nu ar fi un scut de protecție atât de eficient, energia solară ne-ar stafidi în cel mai scurt timp. Cum se descurcă pielea? Are câteva trucuri în repertoriu. Bronzarea este unul, îngroșarea stratului de celule moarte de la exterior este altul. Trucurile funcționează destul de bine, atâta timp cât nu se abuzează de ele.

1. Bronzarea.

Melanina, pigmentul care dă culoare maronie pielii, are rolul să protejeze corpul, absorbind radiația solară. Este un scut, un ecran de protecție. Bronzarea pielii se produce în 2 etape.

Etapa 1: răspuns rapid, bronzare cosmetică imediată (primele 72 de ore de la expunere).

Imediat după expunerea pielii la soare, energia reprezentată de ultravioletele A (UVA) provoacă oxidarea unor structuri din piele. Reacția imediată la acest stress oxidativ:  melanina deja prezentă în piele este oxidată și se închide la culoare. Culoarea pielii se închide și ea. Efectul, în această primă fază, este doar cosmetic. Schimbarea culorii nu înseamnă că protecția a crescut sau că scuturile de apărare sunt activate. Cantitatea totală de melanină din piele este încă neschimbată, pielea nu reușește să fabrice atât de repede cantități suplimentare de melanină. În această etapă pielea este încă fără apărare în fața UVB și a arsurilor solare.

Etapa 2: bronzarea întârziată.

Este răspunsul corpului la deteriorarea ADN-ului din celulele pielii, distrugeri provocate mai ales de UVB. Secvențele filmului: în prima scenă ultravioletele distrug ADN; în scena 2, pielea ia în serios atacul și răspunde la avarii fabricând melanină nouă; abia la sfârșitul filmului pielea se bronzează pentru a se apăra eficient. Cantitatea suplimentară de melanină produce bronzarea întârziată, care apare abia la aproximativ 72 de ore după expunerea la UV. Bronzul care se dezvoltă prin acest mecanism se păstrează mai mult decât cel produs prin oxidarea melaninei existente. În plus, nu este doar cosmetic, reușește să ofere (în anumite limite) protecție pielii.

2. Îngroșarea stratului de celule moarte de la exterior.

Mecanismul este conceput ca mijloc de apărare a pielii. Rezultatul nu arată prea frumos, pielea devine după un timp opacă, ternă, tăbăcită. Ultravioletele inhibă enzimele responsabile cu descuamarea straturilor de celule moarte și exfolierea normală a straturilor de celule moarte de la suprafața pielii este întârziată. Straturile de celule moarte se acumulează și zona se îngroașă.

Dr. Tent

 

Leave a Reply