Cum se alege un aparat de microdermabraziune de calitate?

Fiind vorba de o investitie importanta pentru castigurile financiare si pentru reputatia unui estetician, este ideala o alegere educata a dispozitivului de microdermabraziune, bazata pe criterii de performanta si nu pe pret.

Exista pe piata un numar mare de producatori de aparate de microdermabraziune. Unii dintre ei sunt dedicati dezvoltarii si perfectionarii metodei si produc aparate performante, altii profita pe termen scurt de popularitatea metodei si de cererea mare de pe piata. Datorita lipsei unei legislatii si a unor reguli clare de performanta,  diferentele de calitate dintre aparatele de microdermabraziune sunt atat de mari, incat cumpararea unui astfel de aparat este o adevarata aventura. Probabil ca, daca s-ar introduce maine asemenea reguli, 3 sferturi dintre producatori si-ar schimba obiectul de activitate.

Cum functioneaza aparatele de microdermabraziune?

Toate au urmatoarele componente: 1. un motor care produce vacuum; 2. un container pentru cristale proaspete; 3. o piesa manuala, prin intermediul careia cristalele sunt trimise cu viteza pe piele si prin care sunt aspirate apoi cristalele si detritusul; 4. containerul pentru cristale folosite; 5. un filtru care impiedica cristalele sa ajunga la motor. Fluxul de cristale este pus in miscare de presiunea negativa (vacuum) si valoarea presiunii determina puterea abraziunii.

Performanta este cel mai important criteriu pentru cumpararea unei masini de microdermabraziune. Dar care sunt criteriile de performanta?

Evaluarea capacitatii de abraziune a aparatului

Cel mai simplu, nedureros (si obiectiv) mod de a aprecia aceasta calitate este “testul revistei”. Se plaseaza piesa de mana pe o pagina de revista (de culoare inchisa), se numara pana la 4 si se urmareste cat de mult s-a indepartat din culoare. Urma alba care ramane pe pagina de revista (unde cerneala a fost ”abrazata”) indica amprenta (pasul) de abraziune. La fel se va comporta aparatul si pe pielea clientului. De urmarit: dimensiunea (determina numarul de pase necesare pentru a acoperi toata zona de tratat); forma (obligatoriu regulata, rotunda); profunzimea (unele masini furnizeaza doar vacuum si au putere mica de abraziune); uniformitatea. Obligatoriu amprenta de abraziune trebuie sa fie uniforma, fara zone unde abraziunea este prea puternica (puncte ”fierbinti”, periculoase mai ales cand se lucreaza la presiuni mai mari). Amprenta de abraziune trebuie sa fie usor mai voalata spre margini, pentru a se putea suprapune putin pasele alaturate. Se face testul pentru diverse puteri ale vacuumului.

Evaluarea capacitatii si uniformitatii de vacuumare a aparatului

Aparatul trebuie sa fie capabil sa furnizeze in siguranta un nivel de vacuum constant, care sa nu creasca pe parcursul paselor. Nivelul de vacuum conditioneaza nivelul de abraziune si nu trebuie sa scape de sub control.

Testarea uniformitatii nivelului de vacuum

Rugati reprezentantul de vanzari sa regleze aparatul la o presiune mare si sa faca incet o pasa lunga pe propriul sau antebrat, de la cot la mana. Daca presiunea creste in timpul pasei, s-ar putea ca reprezentantul de vanzari sa refuze. Daca totusi, executa testul, urmariti ce se intampla: daca rezultatul este o dunga roz (uniforma) pe antebrat, sistemul este sigur. Daca apare o dunga rosie (posibil cu o linie mediana mai accentuata), sistemul are fluctuatii de presiune.

Majoritatea aparatelor de microdermabraziune prezente pe piata in urma cu doar 3-4 ani aveau o problema comuna: sistemul se infunda regulat. Azi exista aparate de ultima generatie, cu filtre performante, care se blocheaza mai rar. De urmarit recomandarile producatorului privind schimbarea filtrelor sau intretinerea aparatului.

Calitatea si designul piesei de mana trebuie sa asigure confortul operatorului si precizia in timpul utilizarii. Capetele de tratament de calitate sunt cele de unica folosinta (plastic transparent) sau cele metalice (autoclavabil). De evitat capetele de sticla, usor erodate de fluxul de cristale (ceea ce largeste aria de accelerare si scade eficienta vacuumului).

Circuitul ideal pentru cristale este tub-in-tub (prin tubul interior circula cristalele proaspete, prin cel exterior circula cristalele folosite). De verificat soliditatea circuitului pentru cristale.

Containerele pentru cristale trebuie sa fie de unica folosinta, pentru a indeplini standardele de igiena.

Folositi cristale de buna calitate (uniforme in ce priveste dimensiunea si forma). In aceste conditii si abraziunea este uniforma si se previne blocarea masinii. Cristalele de proasta calitate, care contin praf, pot bloca circuitul.

Caracteristici aditionale de urmarit: dimensiunile aparatului de microdermabraziune, designul, nivelul de vibratii si nivelul de zgomot.

De verificat: garantia (cat de viabila este masina), reputatia producatorului si tara de origine. Este important personalul care asigura trainingul (calificarile trainerilor, nivelul de training si de asistenta educationala ulterioara cumpararii unui aparat).

Daca masina este conceputa corect si tehnica de tratament folosita este buna, exista toate conditiile ca profesionistul care o foloseste sa dezvolte o baza fidela de clienti multumiti.

Dr. Tent