Dermato-cosmetica. La ce este buna microdermabraziunea?

Folosita cu indemanare, acolo unde se potriveste, cu obiective clare si realiste, este una dintre cele mai valoroase metode de interventie cosmetica.

 Aspectul pielii depinde, in mare masura, de starea de sanatate a portiunii exterioare. Zona de frontiera, peretele care separa cladirea corpului de mediul exterior, este formata din 12-16 straturi de celule “moarte”. Daca aceasta portiune (numiti-o strat cornos, strat de celule “moarte”) functioneaza armonios, pielea este supla, neteda, stralucitoare, rozalie, se simte bine, vibreaza de sanatate. Este frumoasa…In traducere cosmetica, are nivelul optim de hidratare, reflecta uniform lumina, lasa sa se intrezareasca sangele circuland ordonat prin derm. Copiii au aceasta piele. Restul muritorilor de rand, o au mai rar…sunt cativa norocosi, numai tineri, pentru un timp…

 Produsele si tratamentele cosmetice au ca obiect al muncii, in primul rand, acest strat de celule moarte. Este usor accesibil si este atat de important din punct de vedere cosmetic si functional!

 Microdermabraziunea cu cristale de corindon este perfecta pentru a lucra eficient pe acest strat al pielii si a-l modifica dupa necesitati. Se indeparteaza o parte din stratul cornos. Exfolierea este usor de controlat si de condus. Este placuta. Este, practic, fara riscuri. Ar trebui sa folosesti un aparat prost si sa te straduiesti din greu ca sa provoci reactii adverse cu acest tratament. Dintre metodele de exfoliere, nici una nu are un asemenea profil de eficacitate si siguranta.   

 Cand si de ce se indeparteaza o parte a stratului de protectie a pielii? Cand grosimea stratului de celule moarte creste in exces. Dintr-un motiv oarecare (intern/extern, este o poveste lunga…), exfolierea naturala a celulelor moarte de la suprafata pielii este incetinita. Celulele moarte se aduna, si se aduna, si se tin cu incapatanare unele de altele. Urmarile se vad cu ochiul liber, se simt. Pielea devine mai aspra, terna, pamantie, isi pierde stralucirea, culoarea si supletea. Un strat cornos ingrosat este ca si pamantul secetos. Nu are cum sa fie bine hidratat. Se intra intr-un cerc vicios. Scade hidratarea, stratul cornos se ingroasa. Se ingroasa stratul cornos, scade si mai mult hidratarea.   

 Bariera pielii nu mai functioneaza normal. Sau creste exagerat si sigileaza pielea, sau bariera cedeaza si lasa usa deschisa. Aspectul, in primul caz, este de piele tabacita. Cosmeticele aplicate pe o astfel de piele gasesc usa inchisa ermetic. La extrema opusa, bariera deschisa aduce alte probleme. Apa se pierde si in straturile mai profunde ale pielii. In timp se dezvolta un grad de inflamatie in piele. Pielea devine sensibila, drumul este deschis pentru alergii. Vasele de sange devin mai expuse si vulnerabile. Urmeaza: vase de sange dilatate, sparte, cuperoza…  

 Asemenea probleme se dezvolta in timp (daca li se permite). Totul depinde si de stilul de viata. Pe de alta parte, ma intorc la teza mea initiala: aspectul si sanatatea pielii (si viitorul ei) depind, in mare masura, de starea de sanatate a portiunii exterioare.

 Dr. Tent