Dermato-cosmetice vs. cearcane

Cearcane…Un subiect complicat. Multe cauze (locale si generale), cateva forme de manifestare si aspecte. Multe solutii propuse.

Eu stiu cate ceva despre dermato-cosmetice si despre ele vorbesc. In fond, tratamentele topice reprezinta o solutie simpla si la indemana oricui. Ce pot face dermato-cosmeticele? Adica, pe bune…

Dermato-cosmeticele pot imbunatati calitatea pielii, aspectul pielii si, implicit, aspectul zonei. Ele lucreaza acolo unde pot ajunge: in epiderm si, unele dintre ele, in derm. Atat! Dar, chiar si “doar atat” poate aduce o mare imbunatatire. Sunt, totusi, cateva substante (ex. cafeina) care reusesc sa ajunga in tesutul adipos si sa actioneze mai in profunzime.

Pielea din jurul ochilor este cea mai subtire (aprox. 0.5 mm grosime, cand in alte zone ale corpului poate fi 2mm). Are mai putine glande sudoripare si sebacee. Rezultat: transparenta crescuta. In plus, zona este foarte bogata in vase sangvine si limfatice. Ele au tendinta sa straluceasca prin transparenta pielii si sa se faca remarcate. O prima concluzie practica: sanatatea stratului cornos si densitatea dermului sunt hotaratoare pentru un aspect sanatos. Sa luam doar un singur aspect vizual si sa discutam despre culoare.

Cum este “creata” culoarea pielii?

Lumina “plonjeaza” in piele si este reflectata partial de pigmentii prezenti. In functie de natura acestor pigmenti, lumina reflectata poate da senzatia placuta de caldura (predomina nuante galbui si portocalii) sau poate aparea rece (predomina nuante albastrui). Deci, in functie de tipul de pigmenti si de alte elemente structurale din grosimea pielii, lumina reflectata va “straluci” in nuante maronii, gri sau albastrui. Iluzie optica: cearcanele vor fi mai mult sau mai putin vizibile in functie de nuanta produsa. Nuantele albastrui au tendinta sa se faca in mod deosebit (si neplacut)  remarcate!

Circulatia sangelui in zona ochilor produce diverse efecte vizuale. Venele (in nuante albastrui) sau arterele (in nuante rosietice) “stralucesc” prin pielea subtire si imprumuta culoare zonei. Daca vasele limfatice (prezente din abundenta) sunt foarte pline, impreuna cu stratul cornos, vor imprumuta regiunii o nuanta galbuie. In cele din urma, toti acesti factori isi dau mana ci mixeaza culoarea finala.

Pigmentii sunt foarte influenti in schema de culori a pielii. Ei tind sa devina indisciplinati pe masura ce pielea imbatraneste. Poate scapa de sub control melanina, rezultatul fiind o culoare intunecata a pielii. Iata de ce fotoprotectia este atat de importanta pentru aceasta zona. Daca este suprasolicitat o viata intreaga, sistemul melanocitar va ceda la un moment dat.

Daca apar probleme de microcirculatie, cearcanele au tendinta sa devina violacee.  Hematiile (celulele rosii din sange) ies din vase si se scurg in derm. Aici sunt degradate. Produsii de degradare sunt…pigmenti: bilirubina, biliverdina si fier. Acesti pigmenti se depun in derm, iar culoarea care rezulta va picta o imagine cat se poate de nesanatoasa…In plus, pigmentii au uratul obicei sa stimuleze inflamatia locala.

Exista cateva arme (substante active aplicate local) impotriva pigmentilor de degradare a hemoglobinei.

Chrysin este o flavona naturala (un tip de flavonoid). Natura ofera diverse surse: floarea pasiunii (Passiflora caerulea), musetel, pleurotus, fagure de miere. Stimulateaza o enzima (UGT1A1) si activeaza indepartarea bilirubinei. Stimuleaza microcirculatia. Studiile in vitro au dovedit ca are si efecte antiinflamatorii (chrysin inhiba expresia COX-2 si moduleaza IL-6).

NHS (N-Hydroxysuccinimida) este un compus organic care se leagă de fier, il solubilizeaza si stimuleaza indepartarea lui din zona. Are si efect antiinflamator (similar cu cel a aspirinei).

Este importanta si cresterea densitatii fibroase a dermului (colagen). Sunt doua motive. In primul rand, creste fermitatea pielii (pielea are tendinta sa se “lase” pe masura ce imbatraneste si sa permita pungilor de sub ochi sa creasca). In al doilea rand, pielea devine mai putin transparenta. Pentru aceasta treaba angajam matrikinele (polipeptide biomimetice). Dar asta este o alta poveste…

Dr. Tent

In imagini: efectul dupa 4 saptamani de aplicare (2x/zi) a unui gel continand Chrysin si NHS (N-Hydroxysuccinimida).