Este mai dificil in zilele de azi sa mentii o greutate corporala normala?

Acele kilograme in plus…

De ce este uneori atat de greu sa scapi de ele? Este mai dificil in zilele de azi sa mentii o greutate corporala normala?

Se pare ca raspunsul este afirmativ. Un studiu recent sugereaza ca tinerii de azi (sa zicem, sub 35 de ani) slabesc mult mai greu decat slabeau parintii lor cand aveau aceeasi varsta. Studiul a fost efectuat in Statele Unite, dar poate ca ar trebui sa ne uitam si in jurul nostru (si in oglinda, de ce nu?).

Studiul a fost publicat in revista americana “Obesity Research & Clinical Practice”. Cercetatorii au analizat date referitoare la dieta unui esantion de 36 000 de americani adulti, date adunate in cadrul programelor “National Health and Nutrition Survey” in perioada 1971 – 2008. In paralel s-au analizat date privind activitatea fizica in perioada 1988 – 2006.

Ce s-a descoperit? Populatia era cu 10% mai “grea” in 2008 fata de 1971, desi consuma aceeasi cantitate de alimente si desfasoara activitate fizica la un nivel aproape neschimbat. Rezultatele sugereaza ca mentinerea unei greutati corporale normale nu depinde doar de dieta si de activitatea fizica. Se pare ca obezitatea este mult mai “complicata” decat suntem obisnuiti sa credem. Va trebui sa cautam si alti vinovati.

Ce alti factori ar putea contribui la cresterea in greutate a populatiei? Sa analizam cativa “suspecti”.

1) Varsta si greutatea mamei conteaza. Femeile au copii la varste din ce in ce mai “inaintate”. Copiii nascuti de mame mai in varsta au mai mult tesut adipos decat copiii mamelor mai tinere – mai ales daca mama este si obeza.

2) Gustarile inghitite “tarziu in noapte” se lipesc. Organismul nu poate arde caloriile la fel de eficient in toate momentele celor 24 de ore. Noaptea nu pare facuta pentru arderea caloriilor. Metabolismul doarme, chiar daca stapanul este treaz si mananca.

3) Inghitim o multime de medicamente si suplimente (unii dintre noi…). Unele scad rata metabolismului si favorizeaza cresterea in greutate. Efectele diverselor medicamente variaza de la o persoana la alta. Totusi, unele preparate sunt destul de constante in manifestarea acestui efect (ex. antidepresive, hipoglicemiante).

4) Poluantii! S-a descoperit ca multe substante din mediu se amesteca in procesele metabolice si le pun bete in roate. Aceste substante “obezogene” (compusi alimentari, farmaceutici, industriali) dezechilibreaza metabolismul si favorizeaza cresterea in greutate. Si, daca tot vorbim despre poluanti, nu ma pot abtine. Compusii chimici artificiali sau “naturali” adaugati in alimente doar pentru a le face mai gustoase si mai aratoase, ce sunt? Cel mai mare si mai periculos “poluant” este zaharul, care se adauga la orice si in toate.

5) Stil de viata: stress, viata agitata, somn insuficient. Cat despre activitatea fizica, este posibil sa fim mult mai putin activi decat credem. Poate exersam la sala cateva ore pe saptamana. Este suficient? Cat timp petrecem intr-o zi fara sa miscam corpul (sau, poate miscam degetele pe tastatura…)? La birou, in fata calculatorului, in masina, in fata televizorului…Este posibil sa adunam astfel destule zile pe care le incheiem cu un numar de calorii excedentare. Este posibil ca activitatea fizica in pusee sa nu fie cea mai buna solutie.

Dr. Tent

Leave a Reply