Soare vs. piele. Cât e scorul?

Radiaţiile ultraviolete sunt responsabile pentru 80-90% dintre distrugerile și modificările vizibile ale pielii asociate cu îmbătrânirea. O mare parte dintre distrugeri sunt deja prezente la vârsta de 18 ani, durând aproximativ 20 de ani până ele devin şi vizibile.

Considerăm îmbătrânirea pielii ca fiind ceva inevitabil. În parte, este adevărat. În parte, îmbătrânirea pielii este dincolo de controlul nostru. Cronoîmbătrânirea este, în mare măsură, sub control genetic.

Și restul, adică o bună parte din “inevitabilele ravagii ale scurgerii anilor”? Sunt, de fapt, ravagiile expunerii la factorii de mediu. Campioane absolute la ravagii sunt radiaţiile ultraviolete. Semnele si manifestările fotoîmbătrânirii (“îmbătrânire prematură”) sunt diferite de cele ale îmbătrânirii intrinseci (cronoîmbătrânire).

Cum lucreaza ultravioletele?

Radiaţiile UV sunt absorbite de moleculele pielii, generând specii reactive de oxigen (SRO), care au urâtul obicei de a produce “distrugerea oxidativă” a unor componente celulare (perete celular, lipide membranare, mitocondrii, ADN). Importante în manifestările fotoîmbătrânirii sunt modificările colagenului (scade producţia, creşte degradarea). Radiaţiile UV provoacă în derm o “rană” care se vindecă imperfect, lăsând o “cicatrice solară” invizibilă. Expunerile repetitive la UV vor produce, în cele din urmă, o “cicatrice solară” vizibilă, manifestată sub forma unui rid.

Ce nu se vede cu ochiul liber (dar se vede bine la microscop)?

Pielea fotoîmbătrânită prezintă la nivelul epidermului atât atrofie (subțiere) importantă cât şi hiperplazie (îngroșare). Subțiată este porțiunea epidermului format din celule vii, responsabile pentru regenerarea continuă a epidermului. Îngroșată este zona de suprafață, celulele moarte fiind colecționate la suprafața pielii. Pielea se apără de soare fabricându-și un scut gros de celule moarte și uscate. Modificările cele mai marcate sunt acumulările de elastină anormală sub joncţiunea dermo-epidermică (elastoză solară). Colagenul, care reprezintă aproximativ 90% din proteinele pielii, devine dezorganizat, anormal şi refuză să-și mai facă meseria.

Ce se vede bine cu ochiul liber?

Toate dereglările produse de ultraviolete în funcţiile şi în structura pielii se traduc prin semnele vizibile ale fotoîmbătrânirii:

  • Atrofie (subțiere), uneori severă. Toate straturile epidermului sunt subțiate, cu excepţia stratului de celule moarte de la suprafața pielii, care se îngroașă;
  • Uscăciune și deshidratare a pielii. Senzație de ”mâncărime” specifică pielii uscate;
  • Riduri fine şi riduri foarte adânci (altele decât cele de expresie);
  • Efelide, lentigine (pete maronii). Un exemplu întâlnit frecvent: petele maronii de pe dosul mâinii (faimoasele “pete de ficat”) nu au nici cea mai vagă legătură cu ficatul. Au legatură cu soarele.
  • Pigmentare neuniformă, pătată, aspect bălțat (alternează zone decolorate, albicioase, cu pete maronii);
  • Tentă gălbuie, ternă;
  • Pori dilataţi;
  • Telangiectazii (vase de sânge dilatate), peteșii și purpură (vase de sânge sparte, sânge scăpat în derm).

Pielea devine aspră, cartonoasă, fragilă, lipsită de fermitate şi elasticitate.

Dr. Tent