Fotoprotectie: despre celebrul „SPF”

Sun Protection Factor – factor de protectie solara

De la bun inceput formulez cel mai important lucru despre subiect: valoarea SPF descrie doar gradul de protectie impotriva UVB (ultravioletele B = 290 – 320 nm). Atat. De ce avem nevoie de protectie impotriva UVB? Pentru ca, desi nu patrund mult in profunzimea pielii, ele afecteaza portiunea superficiala (epiderm) si provoaca, in principal, arsurile solare.

Deci, cifra SPF a unui produs de fotoprotectie arata cat de bine produsul va proteja pielea impotriva UVB si, implicit, impotriva arsurilor solare. Nu spune nimic altceva. SPF nu ne spune nimic despre protectia oferita de produs impotriva vinovatilor de imbatranirea pielii: UVA si radiatiile infrarosii.

Concret, cum se calculeaza aceasta cifra, SPF?

Sa scriem numarul sub forma unei fractii matematice. (Cine uraste matematica, sa-si fereasca privirea! Vorbim, totusi, despre o cifra…)

Cat de repede se arde pielea protejata (de produs)

———————————————————————————– = SPF

Cat de repede se arde pielea neprotejata

Altfel spus, timpul de expunere pentru a obtine un eritem minim (roseata = arsura minima) pe pielea protejata impartit la timpul de expunere pentru a obtine aceeasi arsura minima pe pielea neprotejata, ne arata valoarea protectiei oferite de produs.

Prea teoretic? Bine. Exemplu concret: sa zicem ca pielea mea alba si neprotejata se arde (vorbim de o arsura usoara) dupa 10 minute de expunere la soarele de la miezul zilei. Aplic un produs cu SPF 15. Voi putea sta mai mult la soare. Pielea mea se va arde abia dupa aprox. 150 de minute.

                            150

Deci: SPF = ———- = 15

                            10

De retinut: SPF are doar valoare orientativa! Nu poate fi folosit pentru a calcula „exact” durata expunerii „in siguranta, fara arsura” la soare. In afara de caracteristicile produsului de fotoprotectie, sunt de luat in consideratie o multime de alte variabile: fototipul pielii, intensitatea radiatiilor solare (UVB) si, extrem de important, cantitatea de produs aplicat pe piele.

Cantitatea conteaza!

Cifra SPF a unui produs este calculata prin teste efectuate in laborator, in conditii standard. Pe pielea nebronzata a voluntarilor (pe spate sau pe fese) se aplica o cantitate standard de produs. Cantitatea standard acceptata in toate laboratoarele de specialitate este 2 mg/cm2 de piele. Deci, pentru a obtine protectia calculata, ar trebui sa aplicam si noi aceeasi cantitate.

Ce se intampla in viata de zi cu zi? Pentru ca un adult sa aplice aceasta cantitate pe intreaga suprafata corporala, ar trebui sa foloseasca aprox. 30 ml de produs la o singura aplicare. Dar fata? Suprafata medie a fetei umane este aprox. 600 cm2, deci ar trebui sa aplicam 1,2 g de fotoprotector. S-au studiat obiceiurile oamenilor in ceea ce priveste utilizarea produselor de fotoprotectie. In cazul pudrelor cu fotoprotectie, de exemplu, majoritatea femeilor aplica in mod normal 0,085 g de pudra (de 14 ori mai putin decat in conditii de laborator). Ar fi si imposibil sa punem pe fata un strat atat de gros, deci fotoprotectia eficienta cu pudra este imposibila! In cazul lotiunilor fotoprotectoare, s-a constatat ca exista tendinta sa se aplice pe fata o medie de 0,8 g de lotiune. Deci, se aplica in general de 1,5 ori mai putin decat cantitatea necesara pentru a obtine protectia teoretica.

Concluzia studiului recent: in realitate, majoritatea oamenilor aplica pe piele doze mult mai mici decat cele folosite pentru a calcula SPF. In multe cazuri, se aplica mai putin de jumatate, sau chiar numai un sfert din cantitatea necesara.

In aceste conditii, sa fim siguri ca fotoprotectia obtinuta in realitate este mai mica decat cea indicata de SPF. Daca se aplica doar 1/2 din cantitatea necesara, fotoprotectia obtinuta este…radacina patrata a SPF (matematicienii sunt razbunati!).

Exemplu: daca se aplica doar jumatate din cantitatea necesara a unui produs cu SPF 20, atunci SPF obtinut in realitate va fi mai mic de 5! 

(De ce? Pentru ca radical din 20 = 4,47…)

De ce va plictisesc cu toata aceasta teorie? E felul meu sadic de a spune un lucru simplu si practic: trebuie sa aplicam o cantitate generoasa de produs, daca vrem sa fim protejati.

Despre valoarea SPF. Ce valoare sa aleg?

Un lucru interesant: valoarea SPF (Sun Protection Factor) nu creste linear. Ce inseamna?

  • SPF 15 blocheaza 93% din razele UVB
  • SPF 30 blocheaza 97% din razele UVB
  • SPF 50 blocheaza 98% din razele UVB

Ce observam? Un produs cu SPF 50 aduce doar un plus de 1% protectie impotriva UVB in comparatie cu SPF 30. In schimb, pentru a creste SPF de la 30 la 50, producatorii sunt obligati sa incarce formula cu filtre in cantitati mai mari. Acest lucru se poate reflecta in senzatia subiectiva neplacuta de “lipicios”. Pana la urma, mai important  decat valoarea SPF, este ca produsul sa fie suficient de placut pentru a-l aplica zilnic. Decat cu un SPF mare, aplicat rar, pielea este mai castigata cu un SPF mai mic, aplicat zilnic.

Intrebarea finala: daca am folosi fotoprotectoare cu SPF enorme (SPF 75 sau SPF 100), am fi total protejati de soare?

Raspuns: ne-am minti singuri (sau, daca preferati, ne-am imbata cu apa rece). Oricum, sentimentul de siguranta ar fi unul fals.

Sa recapitulam:

  • SPF masoara doar protectia fata de UVB (si arsuri solare).
  • Peste SPF 30, castigul in protectie este foarte mic.
  • Si mai important, pentru a asigura protectie cu spectru larg, protectia UVA si IR ar trebui sa fie cel putin 1/3 din protectia UVB. In general, fotoprotectoarele cu SPF extrem de mare se ocupa in principal de UVB, lasand pielea mai expusa la atacurile UVA si IR si la imbatranire.

Si, inca ceva! Nu uitati palaria cand iesiti in oras, sub razele soarelui.

Dr. Tent