Îmbătrânirea pielii “înflorește” într-un cerc vicios: inflamația cronică din piele produce bătrânețe & bătrânețea produce inflamație cronică.

Cum să stingem focul mocnit al inflamației? Să chemăm, oare, pompierii?

Răspunsul normal de adaptare a pielii la condițiile de mediu (intern și extern) în care traiește este un oarecare grad și tip de inflamație. Inflamația acută, atunci când nu scapă de sub control, este un mecanism natural de aparăre și de reparare a pielii. Când condițiile sunt agresive și persistente, însă, inflamația în piele devine cronică. Și, ce poate fi mai persistent decât scurgerea anilor?

Pielea trăiește, acumulează ani și, pe măsură ce „insultele“ interne și externe se adună, își construiește temeinic și progresiv inflamația din derm. În aceste condiții, inflamația nu mai actionează ca un mecanism de adaptare și nu mai este un aliat. Inflamația cronică distruge progresiv pielea.

Cu ochiul liber vedem riduri, pierderea elasticității, pori lărgiti, suprafață aspră/tăbăcită/scuame, culoare ternă/pătată. Microscopul arată diverse modificări moleculare și celulare. Celulele responsabile cu imunitatea produc inflamație în derm și apare un dezechilibru: 1. scade producția de HSP (proteine de șoc termic), urmată de scăderea protecției celulare și imunitare; 2. Crește activitatea enzimelor care degradează colagenul – MMP (matrix metaloproteinaze), urmată de scăderea cantității de colagen, elastină, matrice extracelulară și deteriorarea structurii dermului.

Spunem că pielea îmbătrânește și că este ceva normal. Dar, care este definiția „normalului“? Unde se termină normalul și unde începe boala? Nu există un raspuns bătut în cuie. Știința este un proces. Evoluează. Definițiile se schimbă. Ceea ce azi e acceptat ca inevitabil, mâine își găsește rezolvare, ameliorare, amânare.

La subiectul nostru: dacă inflamația cronică este unul dintre mecanismele de bază care distrug și îmbătrânesc pielea, cum traducem această informație în practică? Prevenirea, limitarea și tratarea inflamației cronice din derm este un pas logic în prevenirea, încetinirea și tratamentul îmbătrânirii pielii.

Strategia:

1. Închiderea porții de intrare a provocatorilor externi ai inflamației – prin asigurarea și protejarea sănătății structurale + funcționale a barierei de protecție a pielii (adică a stratului cornos).

2. Limitarea expunerii pielii la provocatori externi ai inflamației: ex. ultraviolete, poluanți din aer/apă, etc.

3. Reducerea/limitarea inflamației din piele prin metode fizice și chimice.  

Iată, ca exemplu, o metodă fizică: studiile au arătat că aplicarea pe piele a dozelor moderate & repetate de ultrasunete cu frecvență foarte înaltă (10 MHz), restabilește treptat în piele armonia funcțională. Lucrează, în principal, prin stingerea inflamației cronice din piele. Efectele maxime se obțin prin aplicații zilnice în cure de 14 zile (10-12 minute/tratament). Cum acționează?

1. Crește protecția celulelor din derm prin activarea HSP (proteine de șoc termic);

2. Scade distrugerea colagenului din derm = protecția colagenului prin inhibarea enzimelor care îl distrug (MMP, matrix metaloproteinaze).

Prin această metodă fizică de combatere/limitare a inflamației cronice, se limitează distrugerea structurilor și se întârzie îmbătrânirea și degradarea pielii. Pentru că, după aplicarea ultrasunetelor, pielea este foarte receptivă la substanțele active cu care vine în contact, metoda se combină cu tratamente dermato-cosmetice specifice.

Dr. Tent