Lungul drum al vitaminei C către piele…

Se îndoiește cineva de importanța vitaminei C în menținerea sănătății (în general) și a sănătății pielii (în particular)? E suficient să citești puțin despre scorbut și respectul pentru vitamina C te cuprinde iremediabil…

Corpul omului nu este capabil să producă sau să stocheze vitamina C (plantele o pot face, oamenii – nu). Rezultă că avem nevoie să importăm zilnic în sistem cantități suficiente de vitamina C pentru a fi sănătoși și, mai mult, pentru a supraviețui.

Cum putem fi siguri că în piele ajunge destulă vitamină C? E suficient să o înghițim în doze mari? Se pare că nu. Absorbția vitaminei C la nivelul intestinului este limitată de mecanismele active de transport. Transportul și distribuirea vitaminei C în piele depind de sănătatea vaselor de sânge. Odată cu înaintarea în vârstă, vascularizația și irigarea cu sânge a pielii suferă. Primește pielea palidă a vârstei „mature”, cu circulație insuficientă, o cantitate suficientă de vitamina C?

O metodă mult folosită pentru aprovizionarea pielii cu vitamina C este aplicarea vitaminei direct pe piele. Eficacitatea metodei este dovedită prin studii. Totuși, eficacitatea diverselor preparate cu vitamina C este variabilă și depinde de mai mulți factori. Asigurarea stabilității vitaminei este piatra de încercare în formularea inteligentă a unui produs care se aplică pe piele.

Eficacitatea unui astfel de produs depinde de 2 categorii de factori: cei legați de calitățile substanței active (în acest caz, vitamina C) și cei legați de calitățile excipienților (vehiculul care încorporează, transportă și facilitează absorbția substanței active în piele).

1. Vehiculul

Alegerea excipienților unui preparat topic (cosmetic sau farmaceutic) este una dintre deciziile de bază în formularea unui astfel de produs. Vehiculul în care sunt suspendate substanțele active este cel puțin tot atât de important ca și ingredientele active. Excipienții rău aleși pot inactiva sau pot împiedica absorbția/activitatea în piele a substanțelor active. Substanțele active sunt vedetele, excipienții formează echipa din spatele scenei (fără de care spectacolul nu merge).

În cazul formei active a vitaminei C, de exemplu, acidul L-ascorbic are nevoie de un vehicul cu pH foarte acid (sub 3) pentru a-și păstra stabilitatea și eficacitatea. Moleculele acidului L-ascorbic pot trece de stratul cornos al pielii spre straturile mai profunde doar dacă emulsia care le transportă nu conține electroliți. În formule mai sofisticate, moleculele de vitamină sunt protejate prin diverse metode (microîncapsulare; includere în matrice polimerică tridimensională, etc.). Exemplul ilustrează superficial nivelul înalt al tehnologiei necesare pentru formularea și fabricarea unor preparate cu vitamina C care să fie cu adevarat eficiente în practică.

 2. Substanța activă

În prezent se folosesc mai multe forme ale vitaminei C (acid L-ascorbic și derivați ai săi), fiecare cu nevoi particulare de formulare. Atâta timp cât asocierile cu alte substanțe active și alegerea excipienților asigură un mediu chimic favorabil, fiecare formă are efecte de protejare și regenerare a pielii. Calitatea materiei prime face diferența. Un alt factor important este concentrația vitaminei C, care trebuie să fie suficient de mare pentru a livra în piele cantități optime de substanță activă.

Dr. Tent

 

Leave a Reply