Mantaua acidă a pielii: cât de acidă să fie? De ce?

Hidratarea este un parametru esențial pentru sănătatea pielii. Pielea își menține nivelul optim de hidratare prin filmul hidro-lipidic de pe suprafață, lipidele din epiderm, componentele NMF, stratul cornos, subtanțe organice (săruri, aminoacizi, acid hialuronic).

Deșertificarea este o tendință actuală tot mai clară. Și nu vorbesc despre Pământ și despre natură, ci despre pielea omului…Pielea sensibilă și pielea atopică reprezintă manifestări tot mai frecvent întâlnite (de multe ori, la copii). Ce se întâmplă? În Europa, de exemplu, fiecare al 10-lea locuitor suferă de un defect genetic al filagrinei. Ca urmare, epidermul pierde apă, pielea pierde apă. Încă un pas, și pielea rămâne cu bariera defectă și ușile deschise. Urmează inflamația, semnele timpurii sunt sensibilitatea marcată și reacțiile alergice. Mai mult, valoarea pH-ului tinde s-o ia spre alcalin. Enzimele nu mai funcționează bine, flora microbiană rezidentă este în suferință.

Filmul hidro-lipidic de pe suprafața pielii (mantaua acidă) este un avanpost cu funcții multiple: hidratare & suplețe, descuamare normală, apărare de atacuri chimice + biologice (bacterii, virusuri, ciuperci), funcționare normală a enzimelor epidermului, întreținerea populației normale de bacterii “prietenoase” de pe piele (efect prebiotic). Există o condiție obligatorie pentru îndeplinirea acestor roluri: compoziția chimică să fie adecvată (acizi grași liberi din sebum, acid lactic & aminoacizi din transpirație și epiderm). Ultimele descoperiri arată că pH-ul pielii cu adevărat sănătoase este sub 5 (în medie 4,7).

Factorii din exterior (produse aplicate pe piele, apă, aer, soare, poluare) și din interior (dietă, fumat, climat psihologic) contribuie la stabilirea valorii pH-ului pielii și, în consecință, la abilitatea pielii de a-și menține sănătatea. Curațarea incorectă îndepartează filmul și deteriorează stratul cornos. Nu doar produsele cosmetice aplicate pe piele (în special sapunurile) au efecte majore asupra pH-ului suprafeței. Chiar și folosirea la spălare a apei simple de robinet, care în Europa are, în general, pH în jur de 8, va crește imediat pH-ul pielii. Fără ajutor din afară, pielea are nevoie de aproximativ 6 ore să-și restabilească pH-ul acid „natural și sănătos” dinainte de spălare.

Deci, pielea sănătoasă înregistrează la suprafață pH acid (sub 5). pH-ul dezechilibrat spre alcalin înseamnă iritație, uscăciune, dermatită atopică, dermatită seboreică, acnee, candidoză, etc.

Pielea foarte sensibilă, atopică (cu defect de barieră), iritată, alergică, acneică deshidratată și sensibilizată are, în general, valori anormale ale pH-ului. Pielea acneică este un exemplu clar. pH-ul pielii este, în majoritatea formelor de acnee, alcalin sau acid slab spre alcalin. Aplicația practică a acestor constatări: leziunile acneice inflamatorii sunt combătute prin coborârea pH-ului pielii sub cel preferat de acnee. pH-ul la care acneea înflorește este 6-6,5.

Mijloacele dermato-cosmetice care permint controlul inteligent al valorii pH-ului asigură normalizarea parametrilor vitali pentru sanatatea pielii: hidratarea, descuamarea, bariera de protecție și apărare, funcționarea normală a enzimelor epidermului, întreținerea populației normale de bacterii de pe suprafața pielii.

Exemplu: KERABIONIC® este un complex de substanțe active (acid lactobionic, acid poliglutamic, acid fitic) cu efect de reglare a valorii pH-ului pielii. Efectul prebiotic și efectul de normalizare a funcțiilor unor enzime din epiderm sunt doar 2 dintre beneficiile corectării valorii pH-ului.

Complexul de acizi KERABIONIC®, în combinație cu anumite peptide, formează un sistem prebiotic care normalizează populația bacteriană rezidentă normală și întărește acest mecanism natural de apărare a pielii împotriva atacurilor biologice.

În ceea ce privește enzimele din epiderm responsible de sinteza ceramidelor, ele au nevoie de pH acid pentru a funționa normal. Lipidele din epiderm au 2 roluri: leagă apa și sigilează spațiile dintre celule. Prin normalizarea cantității de lipide, se stabilizează bariera de protecție si apărarea pielii. Efectele sunt traduse prin înlăturarea senzației de uscăciune, tensiune și prurit.

Dr. Tent