Psihologie & Machiaj

Frumusețe, atracție, seducție…

Care sunt adevaratele motive pentru care folosim ruj, rimel, fond de ten și toate celelalte produse de machiaj? Prin machiaj alterăm aspectul feței, segmentul corpului cu cea mai mare semnificație socială. De ce? Pentru că vrem să arătăm lumii un corp sănătos și tânăr. De ce?

Suntem programați genetic și social să căutăm frumusețea. De-a lungul istoriei, poveștile pe care ni le-am spus despre frumusețea corpului uman s-au schimbat. Totuși, cum evaluăm (conștient și inconștient) frumusețea fizică? Și de ce facem atâta caz de frumusețea fizică – un aspect care, la o privire superficială, nu are nici o utilitate practică. Sau, are o utilitate practică? Citim ceva practic în frumusețea corpului? Ce spun psihologii?

Lăsăm la o parte intelectul și emoțiile și toate interpretările inventate de acestea. Discuția este la nivel fizic, nivelul de bază, fără de care nimic nu există. Natura (corpul uman) știe doar două lucruri: supraviețuire și reproducere. Natura este indiferentă la ideile serioase, mărețe, sentimentale sau poetice pe care le avem despre viață. La nivel pur fizic, conștient sau inconștient, supraviețuire și reproducere este ceea ce facem zilnic. Supraviețuirea și reproducerea, în proporții variabile, ne colorează toate alegerile în viață. Când evaluăm necunoscuții cu care intrăm zilnic în contact, căutam inconștient în ei caracteristici fizice care să indice felul în care ne-ar putea afecta viața în cele 2 compartimente bazale.

Ce este frumusețea? Grammer și colegii au identificat 8 „stâlpi” ai frumuseții fizice: tinerețe (prospețime), simetrie, armonia elementelor, indicatorii hormonilor sexuali, mirosul corpului, mișcările corpului, textura și culoarea pielii, textura părului. Atractivitatea fizică (felul în care aceste elemente se îmbină) indică prezența unui bagaj genetic sănătos. Caracteristicile fizice ale unei persoane sunt semnale ale gradului de sănătate și de fertilitate a persoanei respective. Și iată că, de la frumusețe ajungem la sănătate și fertilitate (supraviețuire și reproducere), lucruri cât se poate de practice.

Unde intervine machiajul? Fața este elementul fizic care ne definește și ne dă individualitate din punct de vedere social. În pașaport apare fotografia feței, nu sunt adăugate alte părți ale corpului. Fața este primul lucru pe care îl evaluăm în interacțiunile sociale. Prin machiaj ne construim un personaj (pe care îl dorim cât mai atrăgător) și sperăm că personajul ne va aduce succes. Succesul adus de atractivitatea fizică este legat de cele 2 aspecte practice ale fizicalității, supraviețuirea și reproducerea. Cum ne ajută rujul, rimelul și fondul de ten? Psihologii au făcut tot felul de experimente. Ce au descoperit?

Ruj. Ruj roșu…Ce spun psihologii despre ruj? Femeile cu buze roșii sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare (Stephen & McKeegan, 2010). Un studiu recent (efectuat într-un…bar) a demonstrat că rujul roșu are un cuvânt de spus în rapiditatea cu care bărbații abordează femeile într-un astfel de mediu. În acest studiu, femeile care purtau ruj roșu erau abordate mai rapid decât cele care nu purtau ruj sau purtau ruj maro sau roz (Guéguen, 2012).

Fondul de ten este un ingredient de bază în arsenalul seducției. Uniformizează culoarea și textura pielii, dă stralucire pielii. Impresia pe care o transmite ochiului este aceea de sănătate și simetrie. Este ceea ce specialiștii în machiaj susțin de mult: nu ridurile, nu contururile imperfecte sunt cele mai vinovate de aspectul îmbătrânit al unei fețe. Culoarea neuniformă, “bălțată”, aspectul tern, obosit, opac și textura aspră sunt cele care transmit semnalul că vitalitatea, energia și tinerețea s-au stins. Un studiu din 2003 a sugerat că fondul de ten are cel mai spectaculos efect în înfrumusețarea unei fețe. În acest studiu, un grup de bărbați au fost invitați să evalueze atractivitatea unor femei care purtau machiaj/fond de ten în cantități variabile (Mulhern, Fieldman, Hussey, Leveque, & Pineau, 2003).

Ochii… Într-un alt studiu, femeile au declarat că machiajul ochilor este cel mai important element în creșterea atractivității fețelor altor femei (Mulhern et al., 2003). Creionul dermatograf, fardul de pleoape și  rimelul sunt folosite pentru a evoca și a simula tinerețea. O față (chiar și “matură”) este adesea percepută ca fiind mai frumoasă și atrăgătoare dacă trăsăturile sunt copilărești, juvenile: ochi mari, nasuri mici, buze pline. O față copilărească (“baby face”) ne dezarmează. Sublinirea, simularea și exagerarea trăsăturilor caracteristice tinereții par să crească nivelul de atractivitate și succesul social al feței unei femei (Jones et al., 1995).

Bujori în obrăjori. De ce ne atrage puțină culoare în obraji? Psihologii (Elliott & Niesta, 2008) leagă această îmbujorare de…sex appeal. Sunt anumite momente și perioade în viața unei femei în care ea se îmbujorează mai ușor. Este vorba despre vârstele tinere. Și mai subtil, este vorba despre perioadele de ovulație. Suntem atrași de un obraz neted și rumen? Natura ne momește cu finețe să ne facem datoria în perpetuarea speciei…

Machiajul bine aplicat te face să arați mai sănătos. Un corp sănătos are toate șansele să fie eficient în jocul supraviețuirii. Când vine momentul să-ți alegi partenerii în viață (cu care să construiești o familie, o prietenie sau o afacere), vei fi atras de oameni pe care îi percepi ca fiind sănătoși. Un experiment a demonstrat că femeile care poartă machiaj sunt percepute ca fiind mai sănătoase, mai încrezătoare în forțele proprii și cu potențial mai bun de a câștiga venituri mai mari comparativ cu femeile care nu poartă machiaj (Nash, Fieldman, Hussey, Leveque, & Pineau, 2003). Se pare că machiajul este un instrument util în construirea imaginii unui personaj de succes.

Până la urmă, în jocul social, totul este percepție și interpretare (de cele mai multe ori, interpretarea este inconștientă). Faptul că suntem interesați de estetica vieții este ceea ce ne diferențiază de alte creaturi și ne face oameni. Machiajul aduce un plus de culoare și de strălucire în viețile noastre. Este un joc, dar un joc atât de frumos!

Dr. Tent

 

Leave a Reply