Radiatiile infrarosii & caldura & imbatranirea pielii

Incepem sa le acordam tot mai multa atentie si sa fim cu ochii pe infrarosii (IR). Banuim ca au merite si contributii importante…la stafidirea pielii…

Lumina solara provoaca distrugeri in piele. In cazurile cele mai fericite produce doar fotoimbatranire… Lumina naturala este policromatica. Efectele la nivelul pielii se produc prin actiunea individuala a radiatiilor cu diverse lungimi de unda, dar si prin interactiunea intre toate radiatiile spectrului solar. Suntem cu ochii banuitori pe radiatiile ultraviolete (UV), radiatiile din spectrul vizibil si radiatiile infrarosii (IR).

Imagine radiatii solare relevante

Radiatiile infrarosii (IR) au intre 760nm si 1mm, fiind subimpartite in 3 regiuni cu lungimi de unda crescatoare: IR-A (760–1400nm), IR-B (1400–3000nm) si IR-C (3000nm–1mm). Aproape jumatate din energia solara care loveste suprafata pamantului este radiatie IR. Logic, ne putem astepta ca radiatiile IR sa aiba efecte biologice importante asupra pielii umane. Radiatiile IR-A trec prin epiderm si prin derm si ajung in tesuturile subcutanate fara sa creasca prea mult temperatura pielii. Dimpotriva, IR-B si IR-C se absorb mai ales in epiderm si cresc foarte mult temperatura pielii. Radiatiile IR actioneaza atat direct asupra structurilor pielii, cat si prin intermediul cresterii temperaturii pielii.

profunzime absorbtie radiatii

Caldura este o forma de energie care poate fi transmisa prin radiatiile IR. Daca pielea este expusa direct radiatiilor IR, prin conversia lor in caldura, efectul va fi de crestere a temperaturii pielii. Un principiu general valabil in lumea vie arata ca toate procesele biochimice dintr-un tesut sunt afectate de temperatura locala. In consecinta, efectele radiatiilor IR auspra pielii umane nu mai pot fi ignorate. E adevarat, suntem doar la inceputul descifrarii lor.

Avem destule dovezi in practica medicala care arata ca expunerea cronica la caldura poate produce alterari importante in piele. Boala de piele numita “erythema ab igne” este provocata de o astfel de expunere cronica la o sursa de caldura (un exemplu: pacient care a folosit zilnic perna electrica foarte calda). Pielea se pigmenteaza in zona expusa (sub forma de retea). Interesante sunt aspectele vazute la microscop: in derm se vede “elastoza solara”, distrugere a elastinei care apare de obicei in pielea fotoimbatranita. Alte dovezi: in unele cazuri, brutarii (care petrec, cum ii stim, o buna parte din viata in fata cuptoarelor fierbinti), pot dezvolta pe brate fenomene severe de imbatranire a pielii. La fel patesc (acolo unde ei mai exista…) suflatorii de sticla. Fata lor imbatraneste repede si se stafideste…

Sub bataia directa a razelor de soare, temperatura pielii poate urca pana la 40 C (prin conversia in caldura a radiatiilor IR absorbite). Pana in prezent, cunostintele noastre privind efectele radiatiilor IR si a caldurii asupra pielii sunt limitate. Un lucru stim sigur: efecte exista si ele sunt in mare parte distructive.

Experimente recente arata ca radiatiile IR si caldura pot induce imbatranire prematura a pielii, intocmai ca si colegii lor de spectru, radiatiile UV. La nivelul dermului, IR si caldura induc inflamatie, distrugerea matricei extracelulare si a proteinelor (colagen), provoaca aparitia unor vase de sange noi si anormale. Se adauga distrugerea oxidativa a ADN-ului celulelor din zona. Energia termica creste temperatura pielii, moduleaza sinteza de elastina si fibrilina provocand, in final, elastoza solara.

Avand in minte toate aceste observatii, concluzia este ca radiatiile IR si caldura sunt stimuli fizici importanti, care isi au partea lor de vina in distrugerea si imbatranirea pielii. Mijloacele de fotoprotectie trebuie sa blocheze si radiatiile IR, nu ne putem concentra atentia doar pe ultraviolete.

Dr. Tent