Repararea barierei de protecție a pielii

Ce este bariera de protecție? 

Popular, porțiunea pielii care conține bariera de protecție este cunoscută sub faimosul nume,  “stratul de celule moarte”. În limbaj mai plictisitor – stratul cornos al epidermului. Numele induce în eroare. O adunătură de “celule moarte” nu poate însemna un lucru mare! Și totuși, fără ele ne-am tranforma în boare…

Creatura umană e o casă. “Stratul de celule moarte”, în toata complexitatea lui, este peretele exterior al casei. Ca orice perete care se respectă, e construit din cărămizi și mortar. Cărămizile sunt “celulele moarte”. Sunt ele moarte, dar au multe lucruri de făcut, și mai multe datorii de îndeplinit. Despre ele, într-un alt episod.

Cât despre mortar, acesta este de fapt numita “barieră de protecție”. Mortarul care ține cărămizile pielii împreună are o compoziție foarte complicată. Este un amestec de substanțe grase (lipide), care asigură suficientă etanșeizare pentru a face viața posibilă. 3 componente sunt de bază: ceramide, acizi grași și colesterol. Natura a găsit o formulă câștigătoare în ce privește proporția în care cele 3 componente sunt amestecate în mortar. Dacă proporția se dezechilibrează sau cantitatea de mortar scade, bariera este stricată. Cum se manifestă o barieră defectă? Sub formă de “piele uscată”.

Cine ne strică bariera?

E posibil să fi moștenit o piele care nu știe să fabrice “mortarul” la calitatea și cantitatea ideale. E posibil să ne stricăm bariera cu mâna noastră (dietă dezechilibrată, detergenți, săpunuri, demachiante agresive, tratamente locale/generale care usucă pielea, apă dură, clor, ultraviolete, ș.a.).

De ce să o reparăm?

Întrebare ușoară pentru orice gospodar… Într-o casă cu ușile și ferestrele vraiște iese și intră oricine și orice.

Intră: poluanți, microbi, substanțe chimice de tot felul. Pielea devine vulnerabilă, sensibilă, iritată, alergică, inflamată… Este doar începutul necazurilor de tot felul.

Iese: apa (printre altele). Pielea se deshidratează, devine hârtie creponată, pergament, pământ secetos…Arată rău, se simte neplăcut și, cu siguranță, nu protejează bine…

Bariera suparata

Cum o putem repara?

Dacă mortarul este de proastă calitate, mortarul trebuie reparat! Dacă pielea nu este capabilă să fabrice suficient mortar, se aduce mortar din afară. O condiție este esențială: compoziția (ceramide, acizi grași, colesterol), proporția ingredientelor și aranjamentul lor, trebuie să fie o copie fidelă a mortarului natural. Dacă mortarul importat din afară copiază bine natura, pielea îl acceptă, îl adoptă, îl folosește, îl include, îl încorporează în zidul cu “celule moarte”. Și astfel, bariera de protecție este reparată.

Practic, veți găsi pe rafturile cu borcănașe din magazinul de alături, unele remedii care contin așa-numitul “DMS” (Sistem Derma-Membranar). DMS este “mortarul de import” al pielii. Formula este o copie a mortarului natural. În general, DMS este considerat “ingredient activ”. În remediile de mai jos, DMS este folosit ca bază (vehicul, umplutură) în care sunt încorporate celelalte principii active. Cantitatea mare de DMS face ca remediile să fie folositoare pentru pielea care, pe lângă alte probleme, are și bariera defectă. Indiferent ce alte efecte se obțin cu aceste remedii, ele vor închide cu blândețe ușile și ferestrele casei, pentru a feri interiorul de intemperii…

Remedii pe bază de DMS:

(R) Masca hidratantă și calmantă

(R) Decontractant cu argirelină și peptide

(R) Crema cu vitamina C pentru ochi

(R)  Crema reparatoare de zi cu Q10

(C) Crema de zi și Crema de noapte pentru acnee deshidratată

(C) Masca detoxifiantă cu argint

(C) Fluid pentru tratamentul cuperozei

(C) Crema pentru tratamentul cuperozei